Manel López Seuba - Ceina |
Ocupa 84.600 treballadors (2,7% de la població activa) en més de 12.800 empreses i té una facturació de 14.000 milions d'euros, amb més de 200 dedicats a R+D. El 70% és a Barcelona. Genera ocupació, l'atur és del 5,2%, davant el 17,7% de la mitjana Catalana.
L'Anoia segueix la tendència amb un teixit empresarial que ofereix productes i serveis dins i fora de la comarca. Tot i que les estadístiques parlen de Catalunya, des de TICAnoia s'ha recopilat informació sobre el sector a la comarca, per dimensionar-lo.
S'han identificat unes 150 empreses, tant industrials com de serveis. D'aquestes, 58 són associades a TICAnoia. El sector ocupa uns 500 professionals amb una facturació d'uns 50 milions d'euros i una previsió de creixement del 20%, preveient contractar 65 nous professionals al 2017. La despesa en personal ronda el 60%, a diferència d'altres sectors, que és del 25%.
TICAnoia la formen empreses i professionals TIC i és oberta a tothom. Escolta les necessitats del sector per potenciar-lo i fer-lo referent, i vol captar i retenir talent a les empreses del territori. És la taula del sector TIC que treballa amb i per la comunitat, vetllant pels interessos d'empreses i treballadors que les composen.
El sector s'enfronta a dues problemàtiques: la manca d'espai i la manca de professionals. Quan a la primera, les empreses necessiten uns 4.500 m2 mínims. Cal que sigui ben comunicat, amb algunes zones i serveis comuns i que permeti créixer quan sigui necessari.
Sobre la manca de professionals, no és un problema només de la comarca, afecta al sector en general, a qualsevol territori. No es tracta d'oferir millors sous, les empreses locals ho estan fent, sinó de l'oferta existent a nivell internacional. Pel talent local, és més atractiu anar a Barcelona que quedar-se aquí. A més, cal tenir en compte l'oferta del mercat Europeu, que fa que les empreses de la capital catalana tinguin el mateix problema que les anoienques, presenciant una constant fuga de talent a l'estranger.
TICAnoia ha creat dues comissions que hi estan treballant. Una, en la cerca d'un Espai TIC. S'ha presentat una primera proposta al REC, alineada amb la voluntat de l'associació i el vist i plau de l'administració pública, pensant també en la voluntat de canvi del propi barri.
L'altra, ja fa uns anys que treballa per mantenir i impulsar els estudis de Grau Superior del Milà i Fontanals i, també, per portar un grau d'enginyeria (que inclouria un Màster diferencial) al Campus Universitari. Aquest, molt avançat ja, vol ser una realitat aquest proper curs 2017/2018.