El passat 25 de setembre sota el títol “Tecnologies disruptives. Computació quàntica”, TICAnoia amb Tech&Drinks van celebrar una xerrada d'aproximació l'estat present i l'horitzó de futur de la tecnologia quàntica que ja es defineix com a una revolució tecnològica que ho canviarà tot.
La sessió s'alinea amb els objectius de divulgació TIC de l'associació per apropar, informar a professionals, empreses, estudiants i la ciutadania en general les noves tecnologies.
En la primera part de la jornada en Dario Castañé d'Engisoft Cloud va fer una aproximació al concepte de “tecnologies disruptives” com a tecnologies que provoquen una ruptura significativa en la manera de fer les coses com ho van ser en el seu moment el vehicle, l'ordinador o l'smartphone o més recentment les Deep fakes que revolucionaran la veracitat de les notícies. Finalment en avançarà la segona part de la xerrada per parlar de la computació quàntica sobre la que molts països i grans empreses ja hi estan treballant i invertint grans recursos.
Durant la segona part l'Alfonso Rubio-Manzanares soci cofundador de Entaglement Partners i President de Barcelonaqbit-bqb, va exposar conceptes sobre la computació quàntica i de com afectarà a les empreses i la societat en general.
Rubio-Manzanares va arribar a cinc grans conclusions: La primera és que estem en una ciberguerra silenciosa entre Estats Units i la Xina on estan invertint més de 50.000 milions de dòlars en una cursa per liderar la creació d'una computadora quàntica amb una capacitat de 1.500 qbits capaç de desxifrar tots els secrets passats i presents. Una Revolució quàntica.
La segona conclusió és que no totes les tecnologies anomenades quàntiques tenen a veure amb la computació quàntica i la seva aplicació en oportunitats de negoci són molt diferents: ciberseguretat i telecomunicacions, sensors, simulació, computació i algorítmica, etc.
Com a tercera conclusió va exposar que no tots els ordinadors quàntics són el mateix i es que l'IBMQ, ordinador quàntic d'IBM presentat a Las Vegas el gener de 2019, marcarà un punt d'inflexió en la re-evolució de la computació quàntica com ho va ser el seu IBM ENIAC presentat el 1946.
Com a quarta conclusió va reconèixer que estem immersos en una tercera revolució quàntica que ja ha arribat als negocis i que serà una tecnologia veritablement disruptiva que ho canviarà tot.
Finalment va justificar una cinquena i última conclusió per presentar Catalunya com a potència capaç de liderar el desenvolupament de tecnologies quàntiques gràcies al talent quàntic català, això són des dels professionals catalans que actualment lideren grans companyies globals de valor estratègic per desenvolupar aquesta revolució, fins a companyies i organitzacions catalanes reconegudes a nivell internacional expertes en computació quàntica, passant per grans companyies internacionals ubicades a Catalunya.
La xerrada està disponible a l'apartat Media center > Material presentacions de la web de www.ticanoia.cat gràcies a l'emissió en directe realitzada per Cubus Games.
Hi van col·laborar La Lenta Beer (cervesa), La Maca Associació Manel Caro (espai), Aladetres (comunicació)